Heinäkallion leirikoti sijaitsee Kangasalla rauhallisessa maaseutuympäristössä peltojen ja järvien ympäröimänä. Etäisyys Tampereen keskustasta on vain noin 30 kilometriä, Tampere-Lahti -valtatieltä muutama kilometri.
Heinäkallio tarjoaa kiitellyt puitteet lepoon ja virkistymiseen tapahtumien ja leirien merkeissä.
Leirikodillamme on hyväkuntoiset ja monipuoliset tilat erilaisten ryhmien tarpeisiin. Päärakennuksen salissa voidaan pitää jopa 80 hengen tilaisuuksia. Vuonna 2009 täysin uudistettu keittiö tarjoaa vieraille maukkaat ruoat. 2-6 hengen majoitushuoneita on kolmessa eri rakennuksessa yhteensä 20 ja niissä yhteensä noin 60 vuodepaikkaa. Täysin uusi rantasauna on valmistunut kesällä 2018. Lisäksi Heinäkallion pihapiiristä löytyy mm. rukouskappeli ja grillikota.
Heinäkallion omistaa Uusheräyksen Keskusliitto ry, jonka keskeinen toiminta- ja palvelupaikka Heinäkallio on ollut jo noin 50 vuoden ajan. Uusheräys on yksi Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä toimivista herätysliikkeistä. Heinäkallion toimintaa tukee Heinäkallion ystävät ry.
Kaikesta Heinäkallion toiminnasta on syksystä 2016 alkaen vastannut Kalajoen Kristillinen Opisto, jonka toimilupa on laajentunut kattamaan Kalajoen lisäksi myös Kangasalan.
Heinäkallio tarjoaa edullisia palvelujaan ympärivuotisesti myös seurakunnille, yhdistyksille, työyhteisöille yms. Vuosittain leirikodissamme järjestetään mm. useita rippikouluja, retriittejä, perheleirejä, lastenleirejä, sukukokoontumisia ja erilaisia kursseja.
Kaikki leirikodin toiminta perustuu ennakkovarauksiin.
Heinäkallion historiaa viikingeistä nykypäivään
Heinäkallion alueella on ollut leiritoimintaa jo vuosisatojen ajan. Alueelta on rakennustöiden yhteydessä löytynyt useita viikinkien keihäänkärkiä, jotka on ajoitettu yli 1000 vuoden päähän. Alueella on tehty 1900-luvun puolivälin tietämillä hieman laajempiakin arkeologisia kaivauksia. Viereisen Heposelän vedenpinta oli vuoteen 1830 saakka kaksi metriä korkeammalla ja järvi oli osa viikinkien vesireittiä. 1800-luvun alussa Roineen ja Längelmäveden välille suunniteltiin ja rakennettiin kanava, joka kuitenkin epäonnistui: kanava tuhoutui sen avaamisen yhteydessä ja Längelmäveden ja siihen liittyvien vesistöjen vedenpinnat romahtivat alas. Nykyisin Kaivannon kanavana tunnettu kohta muuttui avoimeksi salmeksi. Heinäkallion ympäristössä voi hyvin kuvitella, miten järvenpinta on aiemmin ollut korkeammalla ja Heinäkallio on ollut siinäkin maisemassa oivallinen leiripaikka.
Lähivuosikymmenten historiassa Heinäkallio on kehittynyt entisestä maatilasta nykyaikaiseksi, mutta kodikkaaksi leirikodiksi.
Vuonna 1971 Martta ja Selma Heinänen luovuttivat kotinsa, hämäläisen maalaistalon ulkorakennuksineen ja peltoineen (n. 6,4 ha) Lestadiolaisten Lähetysyhdistysten Keskusliitolle (nyk. Uusheräyksen Keskusliitto ry) leiritoimintaa varten. Paikalle annettiin nimeksi Heinäkallio, mikä viittaa toisaalta maatilan luovuttajiin, toisaalta maaperään, mille rakennus on rakennettu. Pää- ja ulkorakennusten sisätilat muutettiin leiritoimintaan sopiviksi, mutta ulkonaisesti rakennukset säilyttivät entisen, maalaismaisemaan hyvin sopivan ilmeensä. Leiritoiminta alkoi kesällä 1972 – siis jo yli 50 vuotta sitten.
Toiminta painottui 1990-luvulle saakka kesäaikoihin ja omaan leiritoimintaan. Tilojen nykyaikaistamista ja laajentamista oli suunniteltu pitkään ja 1990-luvun alussa alettiin tositoimiin. Ensin laajennettiin päärakennus yli kaksi kertaa suuremmaksi, jolloin saatiin kovasti kaivattu kunnon sali. Vähän myöhemmin entinen navettarakennus purettiin lähes kokonaan ja uusittiin leirikodin päämajoitustilaksi.
Leirikodille alkoi vähitellen löytyä halukkaita käyttäjiä myös herätysliikkeen ulkopuolelta ilman mainostamista, niin että toiminta laajentui huomattavasti. Vuoden 2000 aikana saatiin viimeisetkin Heinäkallion tilat remontoitua ja uudistettua niin, että voimme nykyään tarjota ennakkovarausten perusteella kokoontumis- ja majoitustiloja kaikkina vuodenaikoina.
Tilojen perusparannuksia ja uudistuksia on jatkettu edelleen. Esimerkiksi vuonna 2009 rakennettiin leirikodin keittiö ja toimistotilat täysin uudelleen. Vuonna 2016 oli vuorossa päärakennuksen toinen sisäänkäynti / kuisti, joka uusittiin kokonaan. Kesällä 2018 otettiin käyttöön täysin uusi rantasauna. Vanhassa puretussa saunassa vesi lämmitettiin padassa puilla, mutta uudessa saunassa on kaikki mukavuudet suihkuineen ja erillinen takkahuone. Keväällä 2019 valmistui päärakennuksen yläkerran keittiöpäädyn majoitustilojen (3 huonetta) täysi uudistus. Alkuvuodesta 2023 tehtiin laajaa remonttia majoitusrakennuksessa: alakerta Saarenpäässä remontoitiin kolme makuuhuonetta, aula ja kolme WC:tä ja yläkerta Hanhimassa kaikki viisi kylpyhuonetta. Lisäksi koko rakennuksen lämmitys uusittiin ja valaistusta uusittiin monin paikoin. Kevyempi remontointi jatkuu vuoden 2023-2024 aikana muissa leirikodin tiloissa.
Syksystä 2016 alkaen leirikodin leiri- ja kurssitoimintojen järjestämisvastuu siirtyi Kalajoen Kristilliselle Opistolle, jonka toimilupa laajeni kattamaan myös Kangasalan. Tilat omistaa edelleen Uusheräys.
Heinäkallion historiasta valmistui vuonna 2022 mielenkiintoinen 50-vuotisjuhlakirja ”Siunaus matkassa – Heinäkallion leirikoti 50 vuotta”. Kirjaa on myynnissä Heinäkalliolla.